Welke school is geschikt voor mijn kind?
Elke school heeft een schoolondersteuningsprofiel (SOP) opgesteld. Hierin staat beschreven wat u van de school kunt verwachten op het gebied van ondersteuning voor uw kind. U vindt het schoolondersteuningsprofiel op de website van de school. Als u een school heeft gekozen kunt u uw kind op die school aanmelden of met de school in gesprek gaan over uw verwachtingen en wensen.
Mijn kind krijgt niet de juiste ondersteuning
Vindt u dat uw kind niet de ondersteuning krijgt die het nodig heeft? Maak dit dan bespreekbaar bij de mentor van uw kind. Ook kunt u terecht bij de ondersteuningscoördinator van de school. De ondersteuningscoördinator analyseert de situatie en geeft advies over een mogelijke aanpak. Ook kan de ondersteuningscoördinator het IOT (intern ondersteuningsteam) inschakelen.
Kan de school niet bieden wat uw kind nodig heeft, dan kan samen met de ouders besloten worden dat een overstap naar een andere school voor voortgezet onderwijs, praktijkonderwijs (PrO) of school voor voortgezet speciaal onderwijs (VSO) de voorkeur heeft.
VSO scholen
Scholen voor voortgezet speciaal onderwijs zijn er voor leerlingen die door leer-, gedrags- en /of opvoedingsproblemen geen onderwijs kunnen volgen op een reguliere school. Op het voortgezet speciaal onderwijs zijn de klassen kleiner en is er meer structuur. Uw kind krijgt hier ondersteuning van docenten met specifieke kennis en tijd, die docenten van de reguliere school voor voortgezet onderwijs vaak niet kunnen bieden.
Het samenwerkingsverband (SWV) is verantwoordelijk voor de afgifte van toelaatbaarheidsverklaringen (TLV’s) voor scholen voor leerlingen met lichamelijke en/of verstandelijke beperkingen, langdurig zieke leerlingen, leerlingen met epilepsie en meervoudig gehandicapte leerlingen. Daarnaast worden TLV’s verstrekt voor scholen voor leerlingen met ernstige gedragsproblemen of psychische problemen.
Voor scholen met blinde en slechtziende leerlingen (visueel gehandicapte leerlingen), scholen voor dove en slechthorende leerlingen, leerlingen met ernstige spraakmoeilijkheden en leerlingen met communicatieve problemen worden indicaties verstrekt door een landelijke commissie. Het Loket Passend Onderwijs (LPO) is dan niet betrokken. U kunt bij het SWV of het IOT wel terecht met vragen over deze specifieke onderwijsvormen.