Wat is passend onderwijs?
Passend onderwijs wil zeggen dat elke jongere onderwijs krijgt dat past bij zijn of haar mogelijkheden en kwaliteiten. Met de invoering van passend onderwijs hebben de schoolbesturen gezamenlijk deze verantwoordelijkheid. Scholen voor regulier (voortgezet) onderwijs en scholen voor (voortgezet) speciaal onderwijs in de regio werken samen om élke jongere een passende onderwijsplek te kunnen bieden.
Passende onderwijsplek regelen
De school waar de jongere wordt ingeschreven plaatst in beginsel de jongere op de eigen school. Als een jongere extra ondersteuning nodig heeft, melden de ouders dit bij aanmelding. De school brengt indien nodig de ondersteuningsbehoefte samen met de ouders in beeld. De ouders dragen er zorg voor dat de school over de juiste informatie kan beschikken. Kan de school deze ondersteuning zelf niet bieden, dan gaat de school na welke school in de regio wél passend is. Dat kan een andere school voor voortgezet onderwijs zijn, maar ook een school voor speciaal voortgezet onderwijs of praktijkonderwijs.
Het uitgangspunt is de onderwijsbehoefte van de jongere. De school houdt daarbij zoveel mogelijk rekening met de wensen van de ouders. De school biedt de ouders binnen 10 weken een passende onderwijsplek aan.